در این بخش تجارب و دستاوردهای آزمایشگاه های مشابه در جهان ارائه شده است.
معرفی آزمایشگاه محاسبات سرویسگرا (SOC) در دانشگاه UNSW استرالیا
اهداف
این گروه در فعالیتهای آموزشی تجارت الکترونیکی در مدارس فعالیت دارد. گروه محاسبات سرویسگرا همچنین همکاریهای مداوم و مؤثری با گروههای ملی و بینالمللی تحقیقاتی و شرکتهای تجاری دارد.هدف از گروه محاسبات سرویسگرا انجام تحقیقات در زمینه سرویسهای وب، معماری سرویسگرا و اشتراک داده خودمختار است. تمرکز بیشتر این گروه بر روی پروتکلهای سرویسهای وب، ترکیب سرویس، مدیریت اعتماد ، اشتراک نقطه به نقطه داده و تأمین سرویسهای در محیطهای سیار میباشد.
معرفی زمینههای تحقیقاتی
- مدلسازی فرآیند و معماری سرویسگرا برای محاسبات فراگیر
- یکپارچهسازی سرویسهای سازمانی
- پروتکلهای سرویسهای وب: مدلسازی، تحلیل و مدیریت
- پردازش اخبار و اطلاعات بازارهای مالی
- مدیریت داده
- مدیریت اعتماد برای معماری سرویسگرا
- اشتراک داده در مقیاس بزرگ
مرجع
معرفی آزمایشگاه سیستم های توزیع شده (DSG ) در دانشگاه فنی Vienna اتریش
اهداف
گروه تحقیقاتی سیستمهای توزیع شده در دانشگاه صنعتی وین تحقیقات و آموزشهای مربوط به محاسبات و سیستمهای توزیع شده را با تمرکز بر حوزههای زیر انجام میدهد:
- مبانی محاسبات سرویسگرایی
- محاسبات خودمختار، پیچیده و وابسته به زمینه
- محاسبات ابرین
- محاسبات سیار
معرفی زمینههای تحقیقاتی
1. مبانی سیستمهای سرویسگرا (Foundations of Service-oriented Systems)
امروزه با جهتگیری جدیدی در طراحی، معماری، تحویل و استفاده از برنامههای کاربردی نرمافزاری درگیر هستیم. محاسبات سرویسگرایی یک پارادایم جدید برای محاسبات توزیع شده و فرآیندهای کسب و کار الکترونیکی میباشد که از محاسبات شیء گرا و پس از آن مؤلفه محور امکان همکاری برنامههای کاربردی سازمانی را در داخل و خارج از مرزهای سازمانی فراهم ساخته است. موضوعات تحقیقاتی در این دسته عبارتند از:
- توسعه متدها برای جریانهای کار سرویسهای وب
- مهندسی سرویس به صورت مدلرانه
- ثبت پویای سرویسهای وب
- جریانکاری و تصدیق سرویسهای وب
- قابلیت دسترسی، وابستگی، قابلیت اعتماد سیستمهای سرویسگرا
- نظارت، دادهکاوی و مدیریت سرویسهای وب
- امنیت سرویس
- مدلهای اجتماع سرویس
- خط مشی سرویسها (به طور مثال نحوه توصیف، ترکیب و اجرای سرویسهایی که ممکن است تضاد داشته باشند)
- نیازمندیهای کیفیت سرویس
- هماهنگی و تراکنش سرویس
- معماری برای راهحلهای مدیریت فرآیند حرفه مبتنی بر سرویس
- میانافزارها به منظور مدیریت فرآیندهای سرویسمحور
2. سرویسهای خودمختار وابسته به زمینه (Context-based Autonomic services)
بر مبنای اطلاعات موجود وابسته به زمینه، لازم است که سرویسهای مشتری-محور رفتار خود را با نیازمندیهای کاربر، زمینه، اهداف و ویژگیهای وسیله مورد استفاده آنها تطبیق دهند. زمینههای منفرد و زمینههای تیمی فرصتهایی را به منظور اتصال سرویسها فراهم مینمایند. هدف شناسایی جنبههای اساسی برای کارگران دانش و بالا بردن پاسخدهی فردی یا تیمی است. در این دسته هدف فراهمسازی موارد زیر میباشد:
- یادگیری از طریق تنظیمات زمینه
- اتصال سست و یا محکم زمینه با محدودیتهای زمانی و مکانی
- غنیسازی فرآیند کلی زمینه با ترکیب زمینههای فردی و تیمی
موضوعات تحقیقاتی در این دسته عبارتند از:
- کارهای تیمی سیار یا توزیع شده وابسته به فرآیند
- سیستمهای همکار نافذ و سیار
- مدلهای همکاری، زبانها و سیستمها برای کارهای تیمی سیار و توزیع شده
- الگوهای تعامل برای همکاریهای سیار و توزیع شده
- اطلاعات وابسته به زمینه بر روی فعالیتهای مربوط به کارهای مشترک
- قوانین و سیاستها
3. معماری نافذ سرویس، استانداردها و سیستمها (Pervasive service Architectures, Protocols and Systems)
هدف از این دسته انجام تحقیقات در زمینه مسائل مربوط به نیازمندیها، طراحی و پیادهسازی برای معماری مرجع سرویسهای نافذ همکاری کننده است. این معماری لازم است از ارتباطات پویا و ترکیبات مورد نیاز تعاملات انسان-انسان، انسان-سرویس و سرویس-سرویس پشتیبانی کند. زمینههای تحقیقاتی در این دسته عبارتند از:
- تکنولوژیهای محاسبات نافذ
- سرویسهای وب بر روی دستگاههای سیار
مرجع
معرفی آزمایشگاه تجارت-دولت الکترونیک (ECEG) در دانشگاه فنی Virginia آمریکا
اهداف
به طور کلی این آزمایشگاه ارتباط تنگاتنگی با شرکا ملی و بینالمللی از دانشگاه، دولت و صنعت دارد. این آزمایشگاه تحقیقاتی در سال 2002 تأسیس شده و هدف از تاسیس آن دنبال کردن تحقیقات در زمینه تجارت و دولت الکترونیک است. تمرکز اصلی بر روی تکنیکها و تکنولوژیهایی است که استقرار مؤثر ساختارهای کسب و کار و دولت الکترونیک را فراهم میکنند. از جمله زمینههای مورد تحقیق در این آزمایشگاه میتوان به موارد زیر اشاره کرد: میان افزار برای سرویسهای وب، ترکیب سرویسهای وب، بهینهسازی سرویسهای وب، اعتماد سرویسهای وب، کاوش سرویسهای وب، مدیریت تغییر سرویسهای وب، امنیت و حریم در برنامههای کاربردی حکومت دیجیتال و سرویسهای وب سیار.
معرفی زمینههای تحقیقاتی
سیستم مدیریت سرویس وب (WSMS: Web Service Management System)
پارادایم سرویسگرایی پارادایم مناسبی برای ساخت برنامههای کاربردی توزیع شده میباشد. سرویس وب در این پارادایم زمینه مناسبی را برای تعاملات آینده اقتصاد الکترونیکی تا علوم و حکومت الکترونیکی فراهم میکنند. فعال سازی یک سرویس وب مستلزم ساختاری برای توسعه، استقرار، انتشار، کشف، ترکیب، نظارت و بهینه سازی دسترسی به سرویسهای وب میباشد. برای سادهسازی این روال نیازمند یک سیستم مدیریت سرویس وب (WSMS) است. برای دسترسی به یک سرویس وب، درخواست کننده سرویس در ابتدا نیاز به جستجو در یک یا بیش از یک مخزن سرویس داشته و آشنایی با گرامر و معنای توصیف سرویس، انتخاب سرویسی منطبق با عملکرد درخواستی، درک پروتکلهای ارتباطی و در آخر درگیر شدن با دنبالهای از پیامهای رد و بدل شده سرویسهای انتخابی از جمله نیازمندیهای کار با سرویسهای وب است. در سناریوهای پیچیدهتر، درخواست یک عملکرد ممکن است منجر به نیازمندی ترکیب چندین سرویس وب شود. یک سیستم مدیریت سرویسوب (WSMS) وظیفه مخفی سازی تمامی پیچیدگیهای مطرح شده و فراهم کردن امکان دسترسی به سرویس وب مشابه دسترسی به داده در یک DBMS را دارد. این گروه تحقیقاتی بر روی تعریف و توسعه یک سیستم مدیریت سرویس وب (WSMS) جامع تمرکز دارد.
سایر موضوعات تحقیقاتی این گروه شامل موارد زیر میباشند:
- بهینه سازی سرویسها
- ترکیب سرویس
- سرویس کاوی
- اعتماد سرویس
- مدیریت تغییر سرویس
- سرویسهای سیار
مرجع
معرفی آزمایشگاه LGSSE در دانشگاه Dublin ایرلند
اهداف
این آزمایشگاه با هدف گردآوری تیمهای مهندسی نرمافزار از دانشگاهها و مؤسسههای تکنولوژی در یک مرکز تحقیقاتی با تمرکز قوی بر صنعت ایجاد شده است. این آزمایشگاه تحقیقاتی در ایرلند هم اکنون جز یکی از موفقترین و فعالترین آزمایشگاههای مهندسی نرمافزار در جهان مطرح میباشد. هدف اصلی این آزمایشگاه ایجاد مرکزی پیشرو در زمینه توسعه سیستمهای نرمافزارهای باکیفیت با ارزش اقتصادی و اجتماعی بالا است. این آزمایشگاه بر روی بهبود کیفیت و رقابت صنعت ایرلند از طریق پروژهها، دانش و تحصیل تلاش میکند.آزمایشگاه Lero هم اکنون با دامنه وسیعی از پروژههای صنعتی، مؤسسات ملی و بینالمللی و مراکز تحصیلی همکاری دارد. از جمله اهداف آزمایشگاه Lero میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تأثیرگذاری بر تحصیل و آموزش مهندسی نرمافزار در سطح ملی
- ایجاد و نگهداری ارتباط تحقیقاتی تنگاتنگ ما بین دانشگاهها و صنعت در سطح ملی
- کمک به جذاب کردن کشور ایرلند برای تحقیقات بیشتر در زمینه مهندسی نرمافزار
- حل مشکلات تحقیقاتی مرتبط با صنعت
- تأیید و بهبود نتایج تحقیقات مرتبط با صنعت
- تمرکز بر زمینههای استراتژیک صنعتی
- ایجاد ارتباط تنگاتنگ مؤسسههای تحقیقاتی بینالمللی
- تولید خروجیهای تحقیقاتی به رسمیت شناخته شده در سطح بینالمللی
- تحقیقات در سطح جهانی
معرفی زمینههای تحقیقاتی
- Evolving Critical Systems (ECS) سیستمهای بحرانی در حال تکامل
- پیشبینی منافع زمان اجرای سیستمهای بحرانی در حال تکامل
- نگهداری از مدلهای زمان اجرای سیستم های در حال تکامل
- مدلسازی سیستم های بحرانی در حال تکامل در محیط پویا
- مهندسی معکوس و مهندسی مجدد سیستمهای بحرانی در حال تکامل
- پشتیبانی و خودکار سازی مدیریت
- فعالسازی تطبیق در حال اجرای سیستمهای بحرانی
- بهبود متدولوژیهای توسعه سیستم های بحرانی در حال تکامل
نحوه ارتباط با صنعت
این آزمایشگاه از طریق همکاری با صنعت به منافعی نظیر حل مسائل صنعت پرداخته و این همکاری راهی برای دسترسی به تخصص، ابزار، تکنیکها و دادههای تست و همچنین بستری به منظور ارزیابی یافتههای تحقیقاتی فراهم میآورد.
متخصصان آزمایشگاه تحقیقاتی Lero در طیف مهندسی نرمافزار خبره هستند که از این طریق صنعت قادر خواهد بود از دانش و تخصص افراد این آزمایشگاه بهره ببرد. این همکاری منجر به فهم و از عهده برآمدن مسائلی از این دست در صنعت میشود که با تخصص آنها به سادگی قابل حل نخواهد بود. همچنین همکاری دانشجویان دورههای دکتری و ارشد در پروژههای تحصیلی خود با صنعت از طرفی منجر به پیشرفت صنعت در این زمینه میگردد و از طرف دیگر زمینه آشنایی با صنعت و حتی جذب سریع به صنعت برای کار آینده را برای این دانشجویان فراهم میسازد. به علاوه، این همکاری منافعی برای صنعت نیز فراهم میکند.آزمایشگاه Lero همواره در تلاش برای ترغیب صنعت به منظور همکاری در زمینه تحقیقات مهندسی نرمافزار مرتبط با صنعت میباشد.
مرجع
معرفی آزمایشگاه مدیریت فرآیند کسب و کار (BPM) در دانشگاه Queensland استرالیا
اهداف
گروه تحقیقاتی BPM یکی از سریعترین گروههای تحقیقاتی در زمینه رشد تحقیقات مربوط به مدیریت فرآیند کسب و کار، یافتههای آموزشی، ارتباط موفق با صنعت و حمایت شده توسط بسیاری از پروژههای موفق تحقیقاتی است. این گروه در سطوح مختلف از تطبیق استراتژی و نظارت مدیریت فرآیند کسب و کار از طریق مسائل فرهنگی و تحصیلی تا متدولوژیهای BPM مرتبط با مدلسازی و بهبود فرآیندها فعالیت دارد. این گروه همچنین راهحلهای اجرا و مانیتور کردن فرآیندهای انعطافپذیر و قابل اعتماد را پوشش میدهد. زمینههایی نظیر معماری سرویسگرا، سیستمهای مدیریت پیشرفته جریان کار و افزایش آگاهی مبتنی بر فرآیند در سیستمهای سازمانی در فراهم سازی فرصتهای مبتنی بر فناوری اطلاعات بر افزایش قابلیتهای مدیریت فرآیندها مؤثر بوده و این گروه بر روی این زمینهها تمرکز دارد.
معرفی زمینههای تحقیقاتی
آزمایشگاه مذکور بر روی هدایت تحقیقاتی اعمال شده بر روی چرخه حیات کامل فرآیندهای کسب و کار متمرکز است. مدلسازی فرآیند و اجرای آن با در نظر گرفتن طراحی مدلها به صورت مقیاسپذیر، قابل تنظیم و قابل اجرا از زمینههای تحقیقاتی این گروه میباشد. کار این گروه در زمینه تحقیق بر روی مدیریت جریان کاری شهرت دارد.
نحوه ارتباط با صنعت
گروه تحقیقاتی BPM به صورت ملی برای مسائل صنعت در زمینه BPM شناخته شده است. برگزاری سمینارهایی به منظور تبادل دانش، یکی از روشهای انتقال دانش با صنعت در این گروه میباشد. این سمینارها در زمینههایی نظیر بلوغ BPM، مدلسازی فرآیند کسب و کار، مدیریت جریان کاری، تکنیکهای جدید مدلسازی نظیر BPMN برگزار میگردد.
مرجع